Profiel-Foto-Website-DesignclaudDe Tweakfabriek breidt uit! De komende tijd zullen er op ons platform steeds meer persoonlijke blogs voorbijkomen van enthousiaste schrijvers met een voorliefde voor DIY en de vele andere mooie dingen des levens. Zo ook Claudia van Designclaud.nl. Met een achtergrond in interieurarchitectuur reist zij op dit moment de wereld rond en spot hier niet alleen de mooiste plekjes, maar ook het mooiste design en handwerk!

Vandaag laat ik jullie een van de mooiste plekjes van Vietnam zien, waar men tot op de dag van vandaag nog heel veel handwerk verricht. Handwerk in de zin van weven, borduren en naaien. Vooral de vrouwen zijn hier de hele dag druk mee.

Handwerk - Vietnam

Weefster - Vietnam

Ik reis af naar het plaatsje Mai Chau in noord Vietnam, ten zuiden van Hanoi.

Weefgetouw - VietnamDe lokale bevolking hier stamt af van de White Thai, een stam met een mix van Thailand, Laos en China. Verder zal ik niet teveel op de geschiedenis ingaan. Het belangrijkste wat van vroeger is meegenomen, is het gevoel voor en de expertise in weven.

Bijna elke vrouw heeft hier een weefgetouw. Zelfgemaakt van houten balkjes en latjes. Hier weven ze  dag na dag sjaaltjes, tafelkleden, tassen, hoedjes en veel meer. Het kost deze vrouwen zeker 3 tot 5 dagen, afhankelijk van de gecompliceerdheid van een patroon, om een sjaal te weven. Deze is dan te koop voor ongeveer 4 euro. Ook de tasjes, tafelkleden e.d. zijn spotgoedkoop.

Gewoven tasjes - Vietnam

Gewoven knuffels - Vietnam

Er zijn natuurlijk ook gezinnen/vrouwen die geen geld hebben om een weefgetouw te (laten) maken, dus zij moeten hun geld ergens anders mee verdienen dan met weven. Dit doen ze door armbandjes te maken. Gevlochten of geknoopte armbandjes die ze aan de straat voor €0,30 per stuk verkopen. Je ziet dit soort armbandjes, soms ook wel vriendschapsarmbandjes genoemd, ook vaker in Nederland. Uiteraard tegen prijzen die vele malen hoger liggen!

Armbandjes - Vietnam

Het handwerk dat hier gemaakt wordt en bij ons steeds meer verdwijnt, is eigenlijk een inspirerende ambacht. Iedereen kan zich nog wel herinneren dat oma zat te borduren voor een kussensloop of een tafelkleed. Zo gemakkelijk als borduren is (geloof me, het valt best mee!), is het ook om vriendschapsarmbandjes te knopen. In mijn volgende post laat ik je graag zien hoe ook jij dit kunt doen!

Kleden - Vietnam

Wil je meer lezen over het plaatsje Mai Chau in Vietnam, of ben je benieuwd wat er nog meer te doen is in dit prachtige land? Je kunt mijn trip en alle te gekke plekken, mensen en producten die ik tegenkom, volgen op www.designclaud.nl.

Copyright fotomateriaal: Designclaud.nl

like-de-tweakfabriek-facebook