Je kan het bijna niet gemist hebben (zeker niet als je onze blog een beetje gevolgd hebt): Histor is een samenwerking aangegaan met Piet Hein Eek. Voor de campagne ‘Een kastje 101 karakters’ ontwierp de succesvolle Eindhovense ontwerper een kastje dat kon dienen als ‘blanco cavnas’, zodat 101 creatievelingen hierop hun eigen ontwerp konden schilderen. Afgelopen zaterdag kwamen al deze kastjes bij elkaar in de werkplaats van Eek. Het resultaat: een breed scala aan kleurrijke of juist heel minimalistische kastjes. Voor wie het gevoel wil hebben hier bij te zijn geweest, maakten wij een (foto-)verslag.

101-karakters_histor_piet-hein-eek_191

Piet Hein Eek en Mylène Heystek aan het woord over de campagne en het kastje

Over de campagne en het kastje

In het welkomstwoord licht Piet Hein Eek de gedachte achter zijn ontwerp toe. Het kastje is geproduceerd in zijn werkplaats in Nederland. Aangezien het kastje betaalbaar moest zijn en arbeid in Nederland duur is, vereiste dit een efficiënt ontwerp. Bovendien moest het kastje ruimte laten voor de energie van anderen. Daarom straalt het een duidelijke eenvoud uit. Op deze manier is het een blanco canvas voor de creatievelingen die het kastje gaan verven.

Die creatievelingen zijn gekozen uit ruim 2000 inzendingen die Histor ontving, nadat zij consumenten een paar weken geleden opriep om te laten weten hoe zij een kastje met de Perfect Finish lakken van Histor zouden bewerken. Histor was totaal overdonderd door de enorme hoeveelheid enthousiaste reacties en nog meer met de kwaliteit ervan. De keuze was lastig, maar uiteindelijk is het gelukt. Vandaag gaan 101 winnaars aan de slag om het ontwerp van hun kastje in de werkplaats van Piet Hein Eek af te ronden.

101-karakters_histor_piet-hein-eek_3-682x1024

101 kastjes staan uitgelijnd in de werkplaats

101-karakters_histor_piet-hein-eek_14

Er is een enorme verscheidenheid aan ontwerpen

101-karakters_histor_piet-hein-eek_13

Zelfs aan de details is gedacht

101 Karakters en meer

Terwijl de winnaars van de wedstrijd hard aan het werk zijn om hun ontwerpen af te ronden, krijgt de pers (waartoe wij ons voor vandaag ook behoren) een rondleiding van Piet Hein Eek himself. Hij heeft het er maar druk mee, want later krijgen ook de winnaars eenzelfde rondleiding.

101-karakters_histor_piet-hein-eek_20

Terwijl Piet Hein Eek de pers een rondleiding geeft, zijn achter hem de winnaars hard aan het werk om hun ontwerpen af te maken.

Eek vertelt dat voor hem transparantie een van de belangrijkste uitgangspunten is. Bij hem weet je precies waar een product vandaan komt. Om de volledige controle te hebben over het eindproduct, houdt Piet Hein Eek alle productie in eigen hand, in zijn werkplaats in Eindhoven. Hierbij is belangrijk wat hij ook vertelde naar aanleiding van het ontwerp van de kastjes: omdat arbeid in Nederland duur is, moet je andere manieren vinden om je producten betaalbaar te houden. Daarom is elk product van zijn hand in essentie heel simpel: hoe eenvoudiger het ontwerp, hoe efficiënter je kunt zijn in je ureninvestering. Gelukkig nuanceert hij zijn eigen woorden (hij hoorde ons al denken), want dit blijft natuurlijk ontzettend moeilijk! Soms ziet hij het echt als een interne wedstrijd om zo eenvoudig mogelijke producten te ontwerpen.

Juist omdat arbeid zo duur is, produceert Piet Hein Eek enorm veel afval. Hij legt uit dat hij uit een balk zo snel mogelijk zo veel mogelijk stoelpoten moet kunnen zagen. Als je een lange balk hebt en hier uit het midden stoelpoten haalt, wordt de buitenkant van de balk automatisch afval. Eek vindt dit eeuwige zonde. Vandaar ook dat hij in 2000 begon met het zogenoemde ‘Afvalproject‘. Hierin maakte hij ontwerpen van schroothout. Wat hij nooit voor mogelijk had gehouden, was dat dit project zou leiden tot wereldfaam. De eerste (peperdure!) ontwerpen had hij nog voordat hij ermee op de beurs kwam, verkocht.

101-karakters_histor_piet-hein-eek_15

De pers stelt nog een paar laatste vragen

Wat is er met ons kastje gebeurd?

Als afsluiting van de rondleiding heeft de pers de mogelijkheid om vragen te stellen aan Piet Hein Eek en de jury van 101 Karakters. Hierbij zijn ook een aantal bloggers zoals wij, die zelf ook een kastje mochten verven. Hun prachtige ontwerpen staan tentoongesteld in de evenementenruimte. Alleen een kastje mist… Ons ontwerp staat er niet bij?

101-karakters_histor_piet-hein-eek_9

De bloggers hebben veel creativiteit laten zien

101-karakters_histor_piet-hein-eek_7-682x1024

De diverse ontwerpen van de bloggers en redactie

 

101-karakters_histor_piet-hein-eek_11

Soms zijn woorden genoeg…

 

Na een flinke zoektocht vinden we hem dan toch. Er was iets misgegaan met het transport, waardoor ons kastje pas heel laat op de avond voor het evenement is aangekomen. Het restaurant heeft hem toen in ontvangst genomen. Blijkbaar vonden het kastje heel goed passen bij de tafel waarop ze enkele ontwerpen van Piet Hein Eek en verwachte ontwerpers tentoonstellen, want daar bovenop stond hij! Middenin het restaurant! Zo kregen we onverwacht een soort ereplekje. De kers op de taart van een mooie dag.

101-karakters_histor_piet-hein-eek_8

Middenin het restaurant stond ons kastje

101-karakters_histor_piet-hein-eek_1-682x1024

Het branded kastje in close-up