Als je ons al langer volgt, mag het geen geheim zijn dat wij een zwak hebben voor een industriële woonstijl. Er is iets met die natuurlijke materialen, grove structuren en stoere voorwerpen dat ons hart sneller doet kloppen. Ben jij ook zo’n fan van een industrieel interieur? Dan hebben we iets leuks voor je. In deze blogpost leggen we namelijk uit hoe je in 6 stappen je eigen industriële look & feel in de ruimte aanlegt.

Stap 1: Maak een moodboard

Een moodboard, oftewel sfeerbord, is de perfecte manier om de sfeer van je ruimte mee te bepalen. Feitelijk is het gewoon een hele grote collage van plaatjes die de sfeer weergeven die jij in je interieur wilt ervaren. Verzamel een paar oude tijdschriften, knip afbeeldingen uit die jou inspireren en plak deze op een groot vel papier. Easy does it en nog leuk om te doen ook!

Enkele dingen die je in je moodboard kunt weergeven:

 • De algehele sfeer (bijvoorbeeld natuurlijk, koel, warm, licht, donker, etc)
 • Kleuren (hierover meer in tip 4)
 • Materialen (een industrieel interieur wordt gekenmerkt door natuurlijke materialen. Hierover meer in tip 3)

Je kunt een moodboard natuurlijk ook digitaal maken, door afbeeldingen van het internet te knippen en plakken in een bewerkprogramma. Persoonlijk vind ik dat echter minder leuk om te doen. Het spreekt namelijk niet zoveel tot de verbeelding als een fysiek moodboard.

moodboard-maken

Bron: Becomingthebboss

Stap 2: Bekijk wat je kan behouden

Voordat je begint te denken in termen van nieuwe dingen aanleggen en/of kopen, kan het handig zijn je te bedenken hoe je met zo min mogelijk inspanning al iets aan je interieur kunt doen. Industrieel is namelijk nooit super gelikt en juist oude en/of verweerde plekken in de ruimte kunnen al een heus industrieel karakter geven. Heb je bijvoorbeeld een betonnen muur, vloer of plafond? Een bakstenen muur? Open leidingwerk? Laat deze het uitgangspunt zijn van je interieur. Ook houten kozijnen en deuren doen het goed, in plaats van het kunststof dat veel moderne huizen kenmerkt.

structuur-mydomaine

Bron: Mydomaine

Stap 3: Bepaal je grote lijnen

Heb je de pech (of het geluk, het is maar hoe je het bekijkt!) dat je woont in een spikplinternieuw nieuwbouw huis? Niet getreurd, want ook hierin kun je een industriële look creëren. Laat bijvoorbeeld de ruimte zoveel mogelijk open (zonder tussendeuren) voor een loftachtige sfeer. Of kies voor stalen deuren en kozijnen als je toch je ruimtes wilt kunnen afsluiten, zonder dat je aan ruimtelijkheid verliest.

Je kunt trouwens ook een industriële look faken. Zo kun je de muren in betonlook verven, behangen met een behang met baksteen of houten opdruk, of zelfs een echte bakstenen of houten laag over je bestaande muren laten aanbrengen. Bovendien kun je natuurlijk heel veel doen met de vloer. Deze kan allesbepalend zijn voor je interieur.

Het ligt misschien voor de hand om te gaan voor houtkleur of grijs (beton). Ook kan het juist heel goed werken om hier vanaf te wijken. Heb je bijvoorbeeld ooit gedacht aan een witte vloer? Lichte vloeren kunnen een ruimte veel grootser laten ogen en zijn daarom uitermate geschikt als je een industriële sfeer wilt creëren.
Hierbij hoef je je niet te laten beperken door wit of lichtgrijs. Ook kleuren als (licht) taupe of zand kunnen heel mooi ogen.

Als vloersoorten kun je denken aan natuurlijke materialen als tegels, hout en beton of juist aan kunstmaterialen als een gietvloer. Het voordeel van een gietvloer is dat je deze in honderden kleurschakeringen kunt krijgen en zelfs over kunt laten ‘verven’ als je de kleur na een aantal jaar wilt veranderen. Een betonnen vloer kan handig zijn als je deze al hebt liggen en niet teveel aan je woning wilt doen. Bedenk hierbij wel dat hij snel kan slijten en je dus het beste een coating kunt laten aanbrengen om hem te beschermen. Ook dit kan in kleuren, dus dat is fijn. Een nadeel is wel dat beton gehorig kan zijn voor de onderburen, dus
kies hier bij voorkeur niet voor als je in een bovenwoning of een flat woont.

Ook hout en tegels kunnen heel goed werken in een industrieel interieur en zijn te verkrijgen (of verven, voor hout) in verschillende kleuren. Je kunt dus eigenlijk alle kanten op! Bedenk je goed dat elk materiaal een eigen karakter heeft. Je kunt je keuze dus ook goed afstemmen op de sfeer die je wilt creëren.

industrieel interieur kleur-the design chaser

Bron: Thedesignchaser

Stap 4: Kies kleur

Ook kleur kan goed de trend zetten voor de sfeer in je woning. Een industriële sfeer, welteverstaan. Industriële interieurs doen misschien in eerste instantie denken
aan grijs, bijvoorbeeld van beton of RVS. Ook houtkleuren (bruin) en/of baksteenkleuren (rood) ogen snel heel industrieel, vooral als je deze kleur uit het materiaal laat komen.

Toch kun je ook veel andere kanten uit met kleur in je industriële interieur. Denk bijvoorbeeld aan blauwtinten, groentinten of zelfs taupe, oker en oranje. Het belangrijkst is dat je zorgt dat je kleuren een passend geheel vormen en niet teveel uitslaan naar een eclectisch geheel. Zo kunnen monochromatische kleuren heel goed werken (kleuren in een zelfde kleurtoon). Hiermee kun je veel kanten op, zonder dat het geheel te druk gaat ogen.

Enkele voorbeelden van kleurtonen die een industriële sfeer kunnen
bepalen zijn:

 • Grijs en grijs-blauwtinten
 • Groenblauw en groentinten
 • Bruin, roodbruin en oranjetinten
 • Wit met oker, oranje en cognac
 • Grijs met oudroze en taupe

Het voordeel van deze kleurtonen is dat je ze ook nog eens goed kunt mixen met bepaald meubilair. Denk bijvoorbeeld aan een eikenhouten tafel in een interieur met overwegend wit, oker en cognac. Of een vintage groene kast in een interieur met groenblauw en groentinten. Ook kun je met je meubilair bepaalde kleursferen
mede bepalen. Denk aan een zachte grijze bank met (grijs-)blauwtinten in je interieur, of een cognackleurige leren bank als je werkt met veel wit en oranjetinten. In alles is het belangrijkste: kies voor kleuren die je blij maken en stem hier je inrichting op af!

industrieel interieur kleur-gintelman

Bron: Gintelman

Bron: onbekend

Stap 5: Bepaal je meubilair

Voor een industrieel interieur bestaan een aantal handvatten wat meubels betreft. Die kunnen je helpen in meubilair uitzoeken dat bij je past en de industriële sfeer helpt creëren die je voor ogen hebt:

 • Ga voor natuurlijke materialen. Denk hierbij aan een eikenhouten tafel, een leren bank of fauteuil, of zelfs een aanrechtblad van beton of graniet. Ook stalen frames of buizen kunnen helpen een industriële feel te geven. Bijvoorbeeld onder een tafel, of als onderdeel van een kast.
 • Shop eens vintage. Hoe tof om bijvoorbeeld een oude lamp, metalen lockerkast of antieke apothekerskast in je interieur te zetten? Of een oud dressoir waar de verf al een beetje van afbladdert? Dit soort meubels kunnen in een industrieel interieur natuurlijk niet ontbreken! Vaak werkt vintage voor dit sfeerbeeld ook beter dan modern, hoewel je natuurlijk ook goed oud en nieuw met elkaar kunt mixen.
 • Doe-het-zelf. Buiten dat DIY hot is, kan het ook super industrieel ogen. Zo kun je een eigen kast of kapstok maken van steigerbuis, of een bed of ophangrek van oude pallets.
 • Ga niet alleen voor meubels die je voor de functie hebt. Je kunt ze ook als accessoire hanteren. Denk aan een kledingrek, een kamerscherm, of extra stoeltjes (meer dan je eigenlijk nodig hebt).
zeg het met planten

Bron: Onbekend

Stap 6: Maak af met accessoires

Accessoires worden gemakkelijk vergeten, maar zijn eigenlijk de finishing touch op je interieur en kunnen de industriële sfeer in je ruimte helemaal afmaken. Of je nu gaat voor het grote werk als tapijten, planten en fotolijsten, of het kleine werk als en kussens, alles kan bijdragen het perfecte persoonlijke plaatje te creëren. Een extra tip ik hierbij kan geven is om te werken met structuur. Dit kun je doen door verschillende materialen met elkaar te mixen of verschillende prints bij elkaar te gebruiken. Verder kun je de handvatten hanteren die ook voor de meubels gelden: ga voor natuurlijke materialen, maak het ook eens zelf, zoek naar leuke vintage en vooral: experimenteer!

Hierbij enkele ideeën voor accessoires die je in jouw industriële interieur kunt gebruiken:

 • Tapijten (bijvoorbeeld kelims, patchwork, grafische prints, oude Persische tapijten of koeienvellen)
 • Kussens (gebruik verschillende kleuren vormen en maten kussens in je banken om deze een speels effect te geven)
 • Dekens en plaids (je kunt deze gebruiken op banken en stoelen voor extra structuur)
 • Groen (denk aan planten, bloemen en takken)
 • Potten en vazen (gebruik verschillende soorten materialen en maten om het extra spannend te maken)
 • Fotolijsten (zet bijvoorbeeld verschillende maten fotolijsten over elkaar heen op de grond, dat kan heel stoer ogen!)
 • Ophangsystemen (bijvoorbeeld om je keukengerei te etaleren, of om kaartjes, foto’s etc. in op te hangen)

Ga jij met deze tips aan de slag? Ik ben heel benieuwd. Succes!

Bewaren