Als je van plan bent je huis in te richten of interieur te pimpen, heb je vast wel gemerkt dat er een breed scala aan verschillende stijlopties bestaat. Waar door de jaren heen verschillende soorten stijlen populair waren, kan je vandaag de dag zonder gêne kiezen voor de stijl die jij simpelweg het mooist vindt. Je hoeft dus niet meer minimalistisch te gaan omdat iedereen dat doet, of bohemian omdat dat hip is. Nee! Zelfs een mix aan stijlen is denkbaar en kan super mooi uitpakken. Toch kan het soms lastig kiezen zijn waar voor te gaan. Daarom hebben wij een handig overzicht gemaakt van 10 populaire interieurstijlen. Hopelijk geeft dit je wat inspiratie voor je eigen interieur. Welke is jouw favoriet?

Landelijk

Bij een landelijke interieurstijl denken we meteen aan ‘greige’ een grijs-beige mix. Natuurlijke materialen en lichte kleuren voeren de boventoon (denk behalve aan wit- en grijstinten ook aan pastel en aardetinten). Meubilair is zacht en sfeervol en kun je combineren met geornamenteerde spiegels en opvallende lampen voor een verrassend effect. Als accentkleur kun je ook goud gebruiken.

Industrieel

Een industriële stijl is populair voor lofts en oude gebouwen, maar kan ook heel goed in kleinere woningen. Essentieel voor deze stijl is een illusie van ruwe oppervlakten en materialen die een industrieel verleden suggereren. Denk bijvoorbeeld aan onafgewerkte muren en zware metalen, stalen of houten voorwerpen in je huis.

Bohemian

De bohemian trend wordt geïnspireerd door herinneringen aan de jaren ‘60/’70, het hippietijdperk. Denk hierbij aan ethnische details, felle kleuren en veel – heel veel – accessoires. Witte muren en lege ruimten zijn niet weggelegd voor de echte bohemian.

Scandinavisch

Een Scandinavisch interieur kenmerkt zich door strakke lijnen en een minimalistische vormgeving. Het gebruik van accessoires wordt tot een minimum beperkt, het interieur bestaat uit lichte kleuren (meestal wit, eventueel aangevuld met pasteltinten of zwart als contrastkleur). In meubilair en aankleding kun je gebruikmaken van natuurlijke materialen en geometrische vormen.

scandinavian interieur

Bron: No Home Without You

Minimalistisch

Een minimalistische stijl is dé interieur- en architectuurstijl van de 20e eeuw. Het doet wat het suggereert: met minimale middelen een maximaal resultaat behalen. Dit betekent weinig kleur (dus monochroom cq. zwart/wit) en accessoires. De eyecatchers in het interieur worden gevormd door het meubilair. Stoelen, banken en tafels mogen dus zeker opvallen.

minimalistisch interieur

Klassiek

Een klassiek interieur kenmerkt zich door een stoere uitstraling. Donkere kleuren als grijs-, zwart- en bruintinten voeren de boventoon. Stoffen en materialen mogen zwaar zijn. Denk hierbij aan fluweel, leer en linnen. In de inrichting vind je een combinatie van klassieke en moderne elementen terug. Denk aan een antieke tafel met moderne stoelen, ornamenten en kroonluchters met een knipoog.

Oriëntaals

De oriëntaalse interieurstijl beslaat heel veel stijlen uit andere culturen dan de Westerse. Denk aan Marokkaans, Oosters of Arabisch. Centraal hierin staat het drukke kleurgebruik, veel kussens en lage tafels (en banken). Verder kunnen de details erg uiteenlopen, van druk en geornamenteerd (beïnvloed door de Indiërs en de Arabieren) tot meer minimalistisch (op z’n Japans).

orientaals interieur

Romantisch

Een romantisch interieur staat voor vrouwelijkheid, maar wel met een stoere basis. Het romantische zit vooral in de details en het kleurgebruik. Denk aan pasteltinten, zachte materialen en brocante accessoires.

Vintage

Een vintage interieur gaat helemaal over het creëren van sfeer door oude, vaak eclectische items in je huis. Dit kunnen zijn antiekstukken, of items die je op rommelmarkten of in kringloopwinkels hebt gevonden. In een vintage interieur kun je dingen uit het verleden omarmen en ervan genieten zoals ze zijn, of ze tweaken door ze te repareren.

vintage interieur

Retro

Het kan gemakkelijk zijn om retro en vintage door elkaar te halen, want retro is jaren ’60 en dus eigenlijk ook vintage. Toch zijn de interieurstijlen totaal verschillend. Eigenlijk zegt de term jaren ’60 het al: een retro interieurstijl bestaat uit felle kleuren en opvallende patronen. Denk aan cirkels en lineaire vormen in rood, geel, oranje en bruin. Of ga juist voor blauw en groen. En natuurlijk kunnen een aantal designerklassiekers in je retro interieur niet ontbreken.

Bewaren