Eigenlijk elke eerste stap in een creatieproces is het maken van een moodboard: een collage van plaatjes waarmee je een bepaalde
sfeer samenpakt. Professionele ontwerpers en stylisten maken veel gebruik van moodboards. Er is geen reden waarom jij dit thuis ook niet zou doen!

1. Verzamel afbeeldingen

Een moodboard maken is super simpel. Ga rondstruinen op internet en in magazines en selecteer alle afbeeldingen die jou aanspreken. Zoek hierbij vooral naar foto’s die een bepaalde sfeer uiten die jij mooi vindt. Zo kun je denken aan een landelijke sfeer, een romantische sfeer, een oriëntaalse sfeer, een kleurrijke sfeer, of juist een mix aan stijlen.

Je kunt dit doen door middel van afbeeldingen van bepaalde interieurs die je aanspreken, maar dat hoeft niet. Je kunt je moodboard ook conceptueel houden door bijvoorbeeld afbeeldingen van materialen, kleuren of structuren te verzamelen die passen binnen de sfeer die jij wilt neerzetten.

2. Print of knip de afbeeldingen uit

Als je een of meerdere sferen gekozen hebt en afbeeldingen hebt gevonden die hierbij passen, kun je beginnen deze afbeeldingen te plaatsen op een achtergrond. Je kunt dit op de computer doen, maar het beste is om alle afbeeldingen uit te printen (of uit te knippen, als je tijdschriften gebruikt) om ze op een groot vel papier te plakken. Dan gaat de moodboard echt ‘leven’. Kies een kleur papier die past bij jouw moodboard. Dat kan wit zijn of zwart, of alles er tussenin.

3. Leg de afbeeldingen op proef neer

Leg alle afbeeldingen eerst eens neer op het vel zoals jij ze wilt gaan opplakken en kijk nog eens goed of je ze echt allemaal mooi vindt. De kans is groot dat
in dit proces nog wat afbeeldingen wegvallen.

4. Plak de afbeeldingen op

Pas als je helemaal tevreden bent, plak je de afbeeldingen op je vel papier. Maak er een mooie collage van!

PS. Je kunt natuurlijk ook een online moodboard maken, bijvoorbeeld via Pinterest 🙂