Met kleur kun je heel gemakkelijk een bepaalde sfeer neerzetten in je woning. Wij zijn er dol op, omdat je kleur op heel veel budgetvriendelijke manieren in je interieur kunt brengen. Zo kun je bepaald meubilair (dat je toch wel nodig hebt) uitzoeken op kleur, kun je veel doen met gekleurde accessoires en is zelfs een goede pot verf niet eens zo heel duur.

Ben je benieuwd wat voor sfeer je kunt bewerkstelligen met welke kleur? Wij hebben een overzicht voor je gemaakt:

Blauw

Staat voor helderheid en balans. Het doet ook wel denken aan ruimte en vrijheid, omdat we deze kleur onbewust linken met een blauwe lucht of de blauwe zee. Blauw staat tevens voor inspiratie en intuïtie. Durf gerust verschillende blauwtinten combineren. Een paar tinten in een ruimte geven meer balans dan één kleur.

oranje interieur

Oranje

Geeft een warm, open en gezellig gevoel. Het is een opwekkende, positieve kleur die voor nieuwe energie zorgt.

blauwe met groen interieur

Groen

Is de kleur van de natuur. Het werkt ontspannend en verzachtend en geeft nieuwe kracht en energie. Daarnaast staat het voor harmonie en evenwicht.

Paars

Is mystiek en symboliseert het intellectuele en het spirituele. Paars staat voor wijsheid. Combineer deze kleur met meer aardse kleuren zoals donkergroen, blauwgroen en kastanje voor een spannende en warme sfeer.

Rood

Straalt kracht uit. Het is de kleur van passie, kracht, fysieke energie, vuur en levenskracht. Je kunt rood gebruiken als je een kamer een warme of intieme sfeer wilt geven.

Geel

Is vrolijk, zonnig en sprankelend. Het geeft letterlijk energie. Het is een stimulerende kleur die vaak wordt gebruikt om donkere kamers op te frissen. Geel laat namelijk licht dat binnenvalt reflecteren. Dit maakt de kleur bijzonder geschikt voor de hal, de kinderkamer of donkere hoekjes.

geel interieur

Bron: Homeadore

Bruin

Geeft een gevoel van veiligheid, duurzaamheid, stabiliteit en comfort. Het maakt ontspannen. Daarom is deze kleur ideaal voor de slaapkamer (evenals de woonkamer en badkamer). Bruin bestaat in oneindig veel gradaties en is makkelijk te combineren.

Roze

De kleur van het hart. Het zorgt voor kalmte en verzoening en staat voor verbondenheid. Het is zacht, zoet en lief.

roze interieur

Zwart en wit

Dit zijn officieel geen kleuren, maar ze kunnen wel prima met bovenstaande kleuren gecombineerd worden. Zwart en wit passen bij elke kleur! Zwart is zakelijk, strak en donker. Het neemt het licht letterlijk weg. Gebruik dus nooit uitsluitend zwart, want dat geeft een somber gevoel. Je kunt zwart wel goed toepassen als accentkleur. Wit is de kleur van de waarheid en puurheid. Wit is kalm, fris, dynamisch en bevorderlijk voor de creativiteit. Wit geeft licht en laat een ruimte groter lijken.

Bewaren