Project Description
Het is je vast niet ontgaan dat beton he-le-maal hot is momenteel. Het is een spannend materiaal dat zeker in stoere interieurs niet misstaat. Ook kun je een minimalistisch interieur met betonnen interieur items een stoer randje geven. Je hoeft echt geen industrieel huis te hebben om met beton aan de slag te kunnen!
Beton hoef je niet enkel tot accessoires te behouden, vonden wij. Je kunt geïnspireerd op beton namelijk ook hele vette verfprojecten doen! Daarom creëerden wij een betonlook muur. Er is echt geen dure verf benodigd om dit spannende resultaat te bewerkstelligen. Wel heb je wat lef en geduld nodig, want het resultaat ontstaat na enkele lagen verf.
Omdat je bij het aanbrengen van de laatste laag snel moet werken, raden we aan dit project met z’n tweeën te doen.
Benodigdheden:
- Ammoniak
- Muurverfroller
- Kleine roller voor de randjes
- Kwast voor verf op waterbasis (ook voor de randjes)
- Zachte blokkwast
- Katoenen doek
- Ladder
- Tape
- Folie
- Lichte kleur (grijze) verf (voor de basislaag. Wij gebruikten Histor Velvet Touch Wals – eigenlijk een soort lichtgroen, want dat paste beter in ons interieur)
- Donkerdere kleur grijze verf (voor de toplaag. Wij gebruikten Histor Velvet Touch Potlood)
Werkwijze:
Stap 1: Maak een testje
Allereerst is het verstandig een testje aan te maken op een veilige plek, bijvoorbeeld een gipsplaat. Zo kun je oefenen met de techniek en het gewenste effect. Dat laatste is namelijk een kwestie van smaak en dus per persoon verschillend. Je kunt gaan voor grove streken of vloeiende overgangen, veel licht/donker constrasten of juist een minimaal kleureffect. Wij kozen voor een zichtbaar effect, maar wel vloeiende overgangen. De tutorial is dus hierop gebaseerd, maar voel je vrij om te experimenteren met je eigen stijl.
Stap 2: Bereid het verven voor
Natuurlijk kun je niet verven zonder enkele noodzakelijke voorbereidingen: afplakken, mengen, je spullen klaarleggen. Zorg dat dit allemaal geregeld is voor je aan de slag gaat, anders sta je straks de vloer op stopcontacten te schrobben en dat is nergens voor nodig.
Stap 3: Breng de eerste laag verf aan (basis)
Je gaat werken in lagen. Eerst verf je een onderlaag in de lichte kleur, zodat je straks als je klaar bent geen witte plekken door je verfwerk ziet. Grijs steekt namelijk ontzettend af tegen wit en helpt niet mee om een uitgebalanceerd resultaat te creëren.
Als je al eerder geverfd hebt, weet je hoe dit werkt: met een grote roller schilder je de grote stukken (lekker makkelijk) en met een kleine roller en een kwast werk je de randjes netjes af.
Heb je de hele muur in de basisverf staan, dan laat je deze drogen tot hij overschilderbaar is (meestal na zo’n 4 uur. Check de gebruiksaanwijzing op je verfblik).
Stap 4: Breng de tweede laag verf aan (toplaag)
Zodra je basislaag overschilderbaar is, kun je met de toplaag beginnen. Dit is de donkergrijze kleur verf. Hierbij geldt een belangrijke regel:
Er zijn geen regels!
Lastig hè? Maar geloof ons, als je durft te experimenteren, komt het helemaal goed. Toch is het daarom zo belangrijk dat je stap 1 – het maken van een testje – niet overslaat.
Hier een basishandleiding:
- Bedek een vlak van 1m2 (niet groter!) met de lichte verf die je ook als basis hebt gebruikt (dit kan gewoon met een roller);
- Pak de katoenen doek en doop deze in de donkere verf;
- Smeer de donkere verf op verschillende plekken op je 1m2-vlak. Zorg dat de lichte verf nog nat is wanneer je dit doet, dit is essentieel voor een mooi resultaat! De kleuren moeten namelijk kunnen mengen. Je kunt de donkere verf in verschillende (willekeurige) diktes aanbrengen, dus op sommige plekken wat dikker dan op andere;
- Smeer de donkere verf vanuit de plekken die je hebt gemaakt met de doek wat lichter uit op de plaatsen die je niet met donkere verf had bedekt, zodat het hele 1m2-vlak in ieder geval een dun laagje donkere verf heeft. Omdat sommige plekken wat dikker zijn opgezet dan andere, krijg je een muur met verschillende tinten grijs;
- Smeer nu de donkere verf in een halve cirkelbeweging grof uit met een droge blokkwast. Hiermee kun je de contrasten tussen de grijstinten vervagen en ontstaat er een wolkachtige overgang. Hoe langer je streken blijft maken, hoe meer de tinten in elkaar overlopen. Probeer ervoor te zorgen dat je de kwastaanzet zo min mogelijk ziet.
Als je deze stappen hebt doorlopen, kun je verder met de volgende 1m2 volgende de 5 stappen hierboven. Zo zie je, het is behoorlijk wat werk – maar het resultaat is echt dubbel en dwars de moeite waard!
Stap 5: Laat de verf drogen
Als je de hele muur hebt gedaan, ben je klaar. Laat de verf drogen en geniet van het resultaat!
Tot slot: mocht er iets mis zijn gegaan tijdens de eerste poging, niet getreurd, je kunt de muur natuurlijk altijd opnieuw witten en het eventueel nog een keer proberen.
Kan het ook met andere verf, dus anders dan Histor velvet touch? Bijv met een krijtverf van Histor?
Helemaal voor het eindresultaat instaan kunnen we natuurlijk niet, maar ik denk dat het wel kan lukken. Succes en veel plezier ermee! Groetjes, Verie
Waar hebben jullie de verf gekocht? Ik ben al bij de gamma en Karwei geweest, maar ze komen er niet uit 😉
Hi Nineke, sorry voor de late reactie! Wij hebben de verf gewoon direct van Histor, alleen hebben ze helaas geen webshop. Gek dat ze er bij Gamma en Karwei niet uitkomen, misschien zijn de kleuren inmiddels verouderd. Je kunt wel andere kleuren kiezen hoor, zolang je een beetje in dezelfde kleurtonen blijft. Lichte en donkere grijs, evt iets neigend naar blauw, groen of paars. Lukt dat zo? Groetjes, Verie
Kan dit ook een muur met structuur
Nee, helaas gaat dat niet. Groetjes, Verie
Wat leuk!! Gaat dit ook op een deur met Histor hoogglans in licht- en donkergrijs?
Bedankt voor deze tip. Ik ben aan de slag gegaan. Ik heb alleen 1 probleem; bij mij zie je heel duidelijk de overgangen van de blokken. Ik heb steeds geprobeerd om in de juiste tint te zitten, maar helaas doogt het toch steeds anders op. Hebben jullie een tip?
Ha Verie,
Opzich vind ik de groene ondertint erg mooi maar ik ben bang dat het in ons huis misschien iets te groen wordt gezien onze bank legergroen van kleur is.
Hoe denk jij dat dat uitpakt? Of kunnen we beter een echte grijze tint nemen dan in plaats van groenig?
Alvast bedankt!
HI Verie,
Kun je dit ook in de badkamer doen? Ik wil graag een betonlook muur (muren in de badkamer)
Hoor het graag.
Groetjes,
Astrid
Kan het op een structuur granollen muur ook?
Hoi Femke, lastige vraag… Misschien dat het kan lukken als de verf niet te dik is (je kunt de acrylverf eventueel licht verdunnen met een paar druppels water), maar ik kan geen garantie geven. Dit hebben we nog nooit geprobeerd.
Leuk, ik wil hiermee aan de gang. Moet het speciaal de Histor verf zijn of kan het met alle soorten muurverf? Op de wand zit nu een zacht roze structuur verf, kan het daar gewoon overheen met eenzelfde effect?
Hi Margriet, je kunt het met elke soort verf doen, alleen je dient wel 2 verse kleuren te gebruiken om het effect te kunnen creëren. Ondanks de roze laag, heb je dus wel 2 nieuwe kleuren verf nodig. Groetjes, Verie
Het kan aan mij liggen maar ik heb het idee dat ik wat tegenstrijdige instructies lees. Moet nou de hele muur eerst met lichte verf gedaan worden EN dan daarna de donkere verf in blokken van 1X1m ? Of moet je eerst de muur lichtgrijs maken, laten drogen EN daarna 1x1m met lichte en donkere verf doen ?
het laatste 🙂 Je kunt de onderlaag overslaan, maar de kans is dat je er dan de oude kleur van de muur een beetje doorheen ziet.
Wij gaan het ook proberen;) even een concrete vraag: stel het te verven oppervlakte is 30m2, moet je dan verf hebben voor 3*30m2 (2*30m2 van de onderlaag en 2e laag en 1*30m2 voor de toplaag)? Ik kan me voorstellen dat het iets minder is, omdat alleen de allereerste laag dekkend moet zijn en daarna de 2e laag van diezelfde kleur al minder en de toplaag doe je alleen in losse vegen..
Hoi, wat een leuke DIY! Ik wilde al een betonlook op de muur. Maar met jullie uitleg wist ik ook hoe dat te gaan doen.
Ik ben net klaar met verven! Ben alleen wat minder geduldig. Ik heb namelijk meteen in blokken gewerkt van 1m2. Dus lichtere verf erop met roller en daarna meteen donkerdere verf met een doek aangebracht en vervolgens met de blokkwast halve cirkels. Dit scheelt wel veel verf. Ik had nog 2 emmers met restanten. Ik ben heel benieuwd hoe het opdroogt…want het resultaat moet nog blijken. Bedankt voor het delen:-)
Hoi! Erg leuk! Zou dit denk je ook met donker blauw kunnen? En wat voor lichte tint zou je dan nemen? Ook lichtgrijs of lichtblauw?
Groetjes en alvast bedankt!:)
Hi Liz, als je een blauwe muur met betonlook effect wil, zou ik gaan voor lichtblauw als lichte kleur. Valt zeker te proberen, uiteraard op eigen risico 😉 Veel plezier ermee!