Project Description

Toen we aan het experimenteren waren met glas snijden, sneden we zoveel flessen in tweeën dat we wat overhadden. Wat zou daar nou in kunnen, vroegen we ons af. We kwamen op het idee van zelf kaarsen maken. Wat navraag in de knutselwinkel leerde dat dit eigenlijk vele malen makkelijker was dan we dachten. Het enige dat je nodig hebt is wat paraffine en stearine, een lont en een pannetje op het vuur.

Moeilijkheidsgraad van dit project: gemiddeld (de kaars is easy, het glas snijden vraagt om wat meer oefening).

Benodigdheden:

  • Zak paraffine
  • Zakje stearine
  • Lont
  • Aluminiumfolie (of het aluminium onderstukje van een oude kaars of waxinelichtje)
  • Het glas waar je kaarsen in komen (wij gebruikten halve wijnflessen die we zelf sneden)
  • Schaar
  • Steelpanntje
  • Fornuis

Werkwijze:

1. Elementen voorbereiden

Leg al je benodigdheden klaar.

2 + 3. Lont maken

Knip je lonten af of de gewenste lengte (een paar centimeter meer dan je kaars gaat worden) en maak deze vast aan het aluminium. Dit zorgt er straks voor dat je lont niet vrij gaat drijven in je zachte was.

4. Was maken

Doe de paraffine en stearine (de exacte hoeveelheden staan op de zakjes, die je kunt kopen bij een knutselwinkel) in het steelpannetje en zet dit op een medium vuurtje. Wacht enkele minuten tot het goedje helemaal vloeibaar is.

5. Was laten stollen

Zodra de was vloeibaar is, doop je je lonten hier in en laat je ze kort hard worden. Zet daarna de lonten in de glazen houders en giet de was erbij. Wij legden aan de bovenkant de lonten over stokjes om te zorgen dat deze mooi in het midden van de kaars zouden blijven.

Laat de was enkele uren drogen tot je kaars gestold is. Knip tot slot je lonten af tot een kleine centimeter voor de kaars begint. Nu is hij klaar om te branden!

Tip:

Je kunt ook kaarsen maken van sojawas. Deze geven minder roet af tijdens het branden. Deze kaarsen zouden ook minder schadelijk zijn voor milieu en gezondheid.

DIY tutorial-zelf kaarsen maken