Afgelopen zondag waren wij in Haarlem op bezoek bij de Kledingruilextravaganza van Little Green Dress. Inmiddels was dit alweer de 15e (!) editie. En hoewel er meerdere kledingruilevenementen bestaan, was het voor ons de eerste keer dat wij kennis maakten met het concept zoals Little Green Dress dat hanteert. Ditmaal niet als een kip zonder kop shoppen. Nee, je moet ook nog een beetje geluk hebben. Want om te bepalen wie het kledingstuk mee naar huis mag nemen, heeft de Kledingruilextravaganza een heuse veiling… Een verslag van een geslaagde middag, in 10 foto’s.

Little Green Dress-kledingruil (4)

Ietwat aan de late kant komen we binnen in de Doelenzaal van de Haarlemse Stadsbibliotheek, waar de kledingruil plaatsvindt. Een groep dames (zoals altijd bij dit soort evenementen – waar zijn de heren?!) lopen met gevulde plastic tassen naar de afgiftetafel. Hier worden we duidelijk op de regels gewezen: je mag maximaal 5 kledingstukken inleveren. Heb je meer, dan gaat de rest naar Humana. Prima, vinden wij. Zo komt onze kleding hoe dan ook goed terecht. Oude jeans worden trouwens apart ingezameld, want daar maakt Bellefleur van Belle ReDesign nieuwe items van.

Het is behoorlijk druk in de Doelenzaal. Er staan zo’n 30 stoelen uitgestald voor de bezoekers om op plaats te nemen. Dit is duidelijk te weinig, want mensen verzamelen zich noodgedwongen op en om de tafels die naar aan de zijkant van de zaal zijn verbannen. Little Green Dress oprichter Maartje Maas trapt het event af. Ze legt kort de regels uit. Hierna geeft ze het woord aan styliste Tanja. Zij heeft tussen alle verzamelde kleding gesnuffeld en er een aantal items uitgepikt die je goed kunt gebruiken in een voorjaarsgarderobe. Best knap dat haar dat is gelukt overigens, want de collectie ademt voornamelijk winter uit. Donkere kleuren en dikken stoffen voeren de boventoon. Ach ja, je kan natuurlijk niet verwachten dat het hier is alsof je in je favoriete winkelstraat vol SS2014 collecties gaat shoppen!

Little Green Dress-kledingruil (3)

Het publiek is super gevarieerd: jong tot oud is vertegenwoordigd. Nog beter is dat ook alle maten in de verzamelde kleding te vinden zijn. Zo zit er voor iedereen wel wat bij! “Alleen als je maatje 32- of 44+ hebt, wordt het lastig”, legt Maartje uit. Ze kan niet garanderen dat ze van deze maten genoeg aanbod kan verzamelen van de dames die bij haar komen ruilen.

Little Green Dress-kledingruil (6)

Little Green Dress-kledingruil (1)

Alle kleding hangt verzameld in rekken in de ruimte. Er is een vol rek met tops met korte mouwen, een rek met truien, een met jurkjes, een met rokjes, een met jassen en tot slot een met jeans. Niet te geloven wat iedereen heeft meegebracht! De diversiteit aan kleding is enorm. We krijgen een dik uur om alle kleding te passen en dan weer terug te hangen aan de rekken. Dit laatste klinkt raar, maar heeft een reden. Je mag namelijk niet zomaar alles in je tas stoppen. Nee, hier worden de kledingstukken eerlijk verdeeld. Na het passen is er tijd om alle kleding die je wil hebben op een apart rek te hangen. Daarna wordt alles verloot aan de hand van een soort bingo.

Little Green Dress-kledingruil (8)

Uiteindelijk kiezen alle dames bij elkaar twee volle rekken aan kleding uit die ze wel mee naar huis zouden willen nemen. Bovendien zijn er ook nog 2 volle tafels met accessoires en schoenen uitgekozen. Tijd voor de veiling! Iedereen krijgt een bordje met daarop een getal. Dit is jouw unieke bingonummer. Een voor een houden twee behulpzame dames de groep ‘ruilers’ alle kledingstukken voor. Wil je iets graag meenemen, dan houd je je bordje op. Zijn er meer dames die hun bordje ophouden? Dan tosst Maartje op haar computer naar het winnende nummer.

Little Green Dress-kledingruil (5)

Dit systeem bezorgt de groep veel plezier. Het blijft altijd een beetje spannend of jouw geselecteerde kleding wel echt van jou wordt. Dames wiens nummertje wordt getrokken, zijn zichtbaar blij. Het is een dankbaar aangezicht. Mocht je trouwens binnenkort ook een keer naar de Kledingruilextravanganza gaan, dan een kleine tip: bordje nummer 35 deed het erg goed! De gelukkige eigenaar van dit bordje nam een flinke lading kleding mee naar huis…

Little Green Dress-kledingruil (9)

Little Green Dress-kledingruil (10)

Drie uur laten gaan we tevreden naar huis. Verie heeft nog wat items voor zichzelf kunnen scoren, waaronder de schoentjes linksonder in de foto. Leuk hè?

Little Green Dress-kledingruil (2)

Wil jij ook naar de Kledingruilextravaganza? De volgende editie is op 15 juni in Rotterdam. Een kaartje kost €12,50 en is nu aan te schaffen via www.littlegreendress.nl!