Zoals eerder aangekondigd, mochten wij in het kader van de Histor Verf & Advies actie op uitnodiging van Histor aan de slag met ons eigen Adviesproject. Hierbij kregen we advies van Histor styliste Jelena. Zij legde ons uit hoe we onze eigen betonlook muur konden creëren. Vandaag gingen we met het advies aan de slag. Hoe dat verliep? Nou, laat ons het je vertellen…

Doe de test

Het is slim om een testje te doen op iets anders dan de witte muur in je huis. Je kunt namelijk veel verschillende effecten maken. Voor je verf droog is, wil je wel zeker zijn dat je het juiste effect te pakken hebt! Dat is echt een kwestie van smaak, ontdekten wij. Veel licht-donker contrasten, grove streken, of juist vloeiende overgangen: alles kan. Om op safe te spelen, kozen wij voor het gulden midden.

Wat je nodig hebt

Om dit gulden midden te bereiken, heb je de volgende instrumenten nodig:

 • Muurverfroller
 • Kleine roller voor de randjes
 • Kwast voor verf op waterbasis (ook voor de randjes)
 • Zachte blokkwast
 • Katoenen doek

En natuurlijk de basisbenodigdheden:

 • Tape
 • Folie
 • Ammoniak
 • Ladder
 • Lichte kleur (grijze) verf (voor de ondergrond. Wij gebruikten op advies van styliste Jelena Histor Velvet Touch Wals, wat eigenlijk een soort lichtgroen is – dat paste beter in ons interieur)
 • Donkerdere kleur grijze verf (voor de bovenste laag. Wij gebruikten Histor Velvet Touch Potlood)

Laag voor laag

Zijn alle randvoorwaarden gecreëerd voor een succesvolle verfsessie (je stopcontacten getapet en de vloer bedekt), dan kun je aan de slag. Het is belangrijk dat je werkt in lagen. Het mooiste is dat je eerst een onderlaag verft in een lichte grijze kleur. Tegen een witte ondergrond steekt de grijze bovenlaag namelijk heel erg af. Om de onderlaag te verven, ga je aan de slag volgende de basisregels van het verven: met een grote roller voor de grote stukken en een kleine roller plus kwast om de randjes netjes af te werken.

Heb je de hele muur in de basis, dan laat je de laag drogen tot deze overschilderbaar is (in ons geval was dat na 4 uur). Hierna kun je je opmaken voor het spannende deel van deze verfklus: het verven van de bovenste laag. Dit vergt wat discipline, dus het is belangrijk dat je opvolgt wat wij hier zeggen:

 1. Werk in blokken van 1m2. Dit doe je door steeds een stuk muur van 1 bij 1 meter te verven met een nieuwe laag van de lichtere verf.
 2. Breng de donkere verf aan terwijl de tweede laag lichte verf nog nat is. Zodra de lichte verf droog is, kun je geen mooie effecten meer creëren!

Alle verfregels overboord!

Toen wij eenmaal op dit punt waren gekomen, kwamen we achter een ding: vanaf hier mogen alle verfregels overboord. Je hoeft de bovenste laag verf niet gelijkmatig op te zetten, je kunt verfrichtingen kris-kras door elkaar gebruiken, je mag de verf poetsen met een doek… Oftewel: je kunt gewoon alles doen dat tegen je gebruikelijke beeld van verven indruist. Spannend. Of misschien zelfs wel eng…

Laten we het eerlijk bekennen: wij hebben wel zo’n 10 minuten met een doek met verf eraan naar de muur staan kijken, tot de tweede lichte verflaag weer droog was en we deze weer opnieuw konden schilderen. Dat ga jij dus niet doen!

betonlook-muur-DIY tutorialWat jij gaat doen, is het volgende:

 1. Je neemt de katoenen doek en doet er wat donkere verf aan
 2. Je smeert de donkere verf op verschillende plekken op je 1m2-vlak
 3. Dit doe je op verschillende (willekeurige) diktes: op sommige plekken zet je de verf wat dikker op dan op andere)
 4. Smeer de verf vanuit de plekken met de doek wat lichter uit op de plaatsen die je niet met donkere verf had bedekt, zodat alles in ieder geval een dun laagje donkere verf heeft. Zo krijg je een muur met verschillende tinten grijs.
 5. Smeer nu de verf in een halve cirkelbeweging grof uit met een droge blokkwast. Zo kun je de contrasten tussen de grijstinten vervagen en ontstaat er een meer wolkachtige overgang. Hoe langer je dit doet, hoe meer de tinten in elkaar overlopen. Zorg ervoor dat je de kwastaanzet zo min mogelijk ziet.

Als je deze stappen netjes op hebt gevolgd, kun je verder met je volgende 1m2-vlak. Je kunt de randen tussen de vlakken netjes in elkaar laten overlopen door ervoor te zorgen dat je de bovenste verflaag op de vlakken licht laat uitlopen. Herhaal steeds deze handeling tot je hele muur af is.

Dit klinkt als een enorm proces, maar geloof ons: het is hartstikke leuk. Nog leuker is het resultaat… Wil  je deze zien, klik dan hier voor de uitgebreide tutorial inclusief foto’s!

xoxo Linda & Verie