Vind jij de natuur ook vaak zo inspirerend? Als je een boswandeling maakt, in de tuin aan het werken bent of langs het strand loopt? Tijdens dit soort bezigheden denk ik vaak aan hoe mooi de natuur is en hoeveel inspiratie we eigenlijk kunnen gebruiken vanuit de natuur in ons interieur. Zo gebruiken we natuurlijk al jaren lang mooie planten in ons interieur, boeketten en sinds kort ook veel leuke ideeën met verschillende soorten mos in glazen bollen e.d.

Op het Nederlandse strand vinden we niet zo’n hele grote schelpen maar er liggen zeker veel mooie kleine schelpjes die we kunnen gebruiken. Als kind ging ik al op zoek naar ‘de schatten van het strand’ en was altijd verheugd als ik een paar nieuwe vondsten mee naar huis kon nemen.

Tijdens deze wereldreis ben ik op diverse stranden rondom de wereld geweest waar ik de mooiste schelpen en andere zeeschatten heb gezien. Maar helaas kan ik deze niet altijd meenemen. Ze gaan of kapot in mijn tas of de douane wordt er niet zo vrolijk van als ik ze meeneem naar een ander land. Dus, dan maak ik elke keer heel veel foto’s voordat ik ze achterlaat, waar ze eigenlijk ook horen te zijn.

Schelpen_Inspiratie_Overzicht_04

Thailand heeft vele tropisch witte stranden met een heldere zee, fantastische vissen en koraal én onwijs mooie schelpen. Op een klein strandje op het eiland Koh Tao werd ik verrast door leuke schelpen creaties die gemaakt waren door bezoekers van dit afgelegen strandje. Elk schelpje was aan een touwtje geregen en bij elkaar gebonden tot een mooi kunstwerkje. Iedere bezoeker deelde zijn steentje bij in het maken van een nieuw kunstwerkje.

Schelpen_Inspiratie_Overzicht_05

Niet alleen schelpen zijn leuk om te gebruiken voor een creatief doe-het-zelf project maar ook stukjes koraal kunnen goed van pas komen. Het voordeel van stukjes koraal is dat er al gaatjes in zitten zodat je er niet nog een gaatje in hoeft te boren en daarmee ook het risico neemt dat je schelpje kapot gaat.

Nieuw Zeeland

Zodra je aan schelpen denkt, dan denk je aan mooie tropische stranden, afgelegen eilanden in de oceaan maar dat hoeft helemaal niet. Zo bleek Nieuw Zeeland ook een geschikte plek te zijn om schelpen te vinden. Op het noordereiland van Nieuw Zeeland ligt een schiereiland, Coromandel, aan de oostkust dat eigenlijk helemaal niet zo populair is. Toeristen gaan hier heen om naar het hot water beach te gaan waar je met een schep je eigen hete water badje kan graven doordat er een hot spring in de grond zit. Maar daarna rijdt iedereen weer terug naar het vaste land en slaat eigenlijk de rest van het schiereiland over.

Wij verbleven op een afgelegen camping in een uithoek waar niemand te bekennen was en besloten de volgende ochtend verder te rijden. Het weer was té mooi om niet eventjes te gluren achter de duinen en de zee te zien, dus liepen we de duinen over richting het verlaten strand.

Het strand bleek VOL te liggen met de grootste schelpen die ik ooit gezien heb! Vaak zie je er wel een paar liggen maar zijn ze allemaal al kapot en missen ze een stukje hier en daar. Maar deze schelpen waren zonder beschadigd te raken op het strand terecht gekomen. Of ze hier altijd liggen is een beetje de vraag, want een week voordat we hier waren heeft een milde cycloon het land geteisterd dus wellicht heeft dat ervoor gezorgd dat deze schelpen op het strand terecht zijn gekomen.

Schelpen_Inspiratie_Overzicht_01

De zeesterren hadden de reis helaas niet overleefd maar deze andere prachtige schelpen wel. Er lagen mossels die nog dicht waren, grotere schelpen met nog een kleine inwoner erin, het kleine grut aan kapotte schelpjes, zeewier, zee egels en prachtige andere schelpen die gevormd zijn door de oceaan.

Schelpen_Inspiratie_Overzicht_03

Deze huisjes leken nog maar net open te zijn gegaan en het ziet er naar uit dat de eigenaar van dit schelpenhuisje net vertrokken was. Het strand was een grote ontdekkingsreis voor ons. Overal lagen de mooiste schelpen met prachtige kleuren en structuren.

Schelpen_Inspiratie_Overzicht_02

Zoals bijvoorbeeld deze parelmoer schelp waarvan de kleuren zo prachtig schitteren in de zon. Ik blijf me afvragen hoe dit allemaal ontstaat in de zee.

Ik heb deze schelpen niet meegenomen omdat ik ze helaas wederom niet kan meenemen. Maar het heeft mij wel de inspiratie gegeven om meer met schelpen te gaan doen.

DIY ideeën voor jou en je interieur

Schelpen kunnen een heel erg vrolijk en zomers item zijn voor in jou interieur. Zeker in de zomer kan het een leuk accessoire zijn voor als tafel decor of voor in je interieur. Schelpen kunnen natuurlijk ook super hip zijn als sierraad in de zomer. Hier zijn een aantal leuke voorbeelden die mij inspireerde en die gemakkelijk zelf te maken zijn.

Schelpen_Inspiratie_Overzicht_07

Schelpen voor een feestje

Schelpen als tafelversiering tijdens een themafeestje, verjaardag of zomerse BBQ. Super simpel en goedkoop!

Schelpen_Inspiratie_Overzicht_06

Schelpen decoratie

Een windgong is leuk voor binnen en voor buiten. Deze windgong is gemakkelijk zelf te maken met touw, schelpen en een paar stokjes. Je kan natuurlijke elke schelp hiervoor gebruiken! Deze DIY werd gemaakt door blog Eat Simple Love Yoga.

Schelpen_Inspiratie_Overzicht_09

Of wat dacht je van schelpen als deurknopjes? Gemakkelijk, uniek en zomers! Vrolijk je kastjes, keuken en badkamer op met deze leuke en creatieve deurknoppen.

Schelpen_Inspiratie_Overzicht_10

Een ander leuk idee dat ik tegenkwam is het vullen van slakkenhuisjes. Het zijn dan geen echte schelpen die we op het strand vinden maar het is wel een erg creatief en uniek idee. Vul je slakkenhuisjes met kleine vetplantjes en decoreer je tafel, kastje of keuken ermee.

Schelpen_Inspiratie_Overzicht_11

Schelpen Sieraden

Deze DIY is ideaal voor leuke en goedkope sieraden. The Gold Jelly Bean maakte van schelpen unieke kettingen door ze te bespuiten en te schilderen. Elke dag een ander schelpje om je nek in de zomer!

Schelpen_Inspiratie_Overzicht_08

Dit zijn een aantal leuke DIY ideeën en inspiratie om schelpen te gebruiken in je interieur.

Koop je schelpen in een decoratie winkel, zoek ze op onze stranden of neem ze mee als je ze op vakantie tegen komt! Ze kunnen altijd van pas komen.

Groetjes uit Nieuw Zeeland,

Claudia