In enkele hippe interieurs viel het ons op: de Tiffany Lamp is terug! Deze art nouveau lamp met gebrandschilderd glas doet op het eerste oog wellicht wat kitscherig aan, maar in de juiste omgeving verandert dit antieke object in een ware eyecatcher.

tiffany-lamp-Blauwe-Regen

Over Tiffany
De Tiffany Lamp is ontworpen door de Amerikaanse ontwerper en glaskunstenaar Louis Comfort Tiffany in het tijdperk van de art nouveau (of Jugendstil), aan het begin van de 20e eeuw. In 1894 vroeg Tiffany een patent aan op zijn ‘favrile glass’. Dit was een versmelting van normaal opaliserend wit glas en helder ‘antique’ gekleurd glas (het glas dat al eeuwen in glas-in-loodramen wordt gebruikt). Tiffany was de eerste persoon die erin slaagde glas te mengen tot wel vijf verschillende kleuren. Dat was in die tijd een regelrechte doorbraak: tot op heden heeft het werk van Tiffany de kijk op glaskunst veranderd.

De natuur als inspiratiebron
De belangrijkste inspiratiebron voor art nouveau – en duidelijk ook voor Tiffany – is de natuur. Uitdrukkingen van deze kunststroming kenmerken zich door het gebruik van gracieuze composities van motieven die ontstaan uit tekeningen van gestileerde planten, bloemen, vogels, libellen en de natuurelementen. Enkele beroemde ontwerpen van de Tiffanylamp zijn dan ook de Libelle, de Klaproos en de Blauwe of Gouden Regen.

Tiffany-Lamp-laburnum

tiffany-wandlamp-dragonfly-lamp

 

Tiffany @ home
Vanwege de uitbundige stijl van de lamp, combineert deze het beste in een strak en minimalistisch interieur. Je wilt natuurlijk niet het gevaar lopen dat je huis kitsch wordt! Wij vinden de lamp geweldig staan in een industrieel uitziend interieur. Tegen een achtergrond met grijstonen, zwaar hout en veel staal, springt het gekleurde glas er geweldig uit. Je kunt de Tiffany Lamp krijgen als tafellamp, hanglamp, wandlamp, vloerlampen en windlichten.

tiffany_slide_1

Waar kun je een Tiffany Lamp kopen?
Tiffanylampen zijn populair onder verzamelaars en de populariteit neemt nog altijd toe. De prijs van een origineel kan hierdoor oplopen tot maar liefst een miljoen dollar – uiteraard afhankelijk van de zeldzaamheid van het exemplaar. Inmiddels komen er ook steeds meer replica’s op de markt. Een fijne ontwikkeling voor iedereen die wel van de stijl van Tiffany houdt, maar geen welgestelde verzamelaar is. Kijk bijvoorbeeld eens op www.tiffanylampen24.nl. Hier kom je zeker iets moois tegen!