Het is alweer een jaar geleden dat ik in Japan was. Toen we eenmaal in China waren leek het ons een gaaf idee om naar Zuid – Korea en Japan te gaan. Het was weliswaar winter maar we hadden toch nog onze warme truien van Rusland en Mongolië bij ons dus was het wel een goed moment om ook deze interessante landen te bezoeken. Japan is een groot en divers land. Je bezoekt in de winter andere plekken dan die je in de zomer zou bezoeken. Zo gingen wij i.p.v. zwemmen en op het strand liggen, snowboarden in Japanse alpen. Ook bezochten we veel meer tempels i.p.v. parken en tuinen, wat ik niet zo heel erg vindt. Een tempel is voor mij een bron van inspiratie; de stijlen, kleuren, vormen en materialen die gebruikt worden in deze bijzondere gebouwen. Een van de eerste tempels die we bezochten was een boeddhistische tempel genaamd Todai-ji in Nara, een stadje dichtbij Osaka. Het stadje wordt vooral bewoond door de honderden herten die er vrij rond lopen. Een prachtig tafereel! De tempel staat op de Unesco World Heritage lijst en dit komt vooral door de inhoud; een 15 meter hoge Boeddha. Het is de grootste bronzen Vairocana Boeddha ter wereld.

Boeddha-in-Japan

Een paar kleine weetjes over de Boeddha in Nara – Japan

 • De Boeddha Vairocana is 15 meter hoog.
 • Het hoofd is 5.3 meter.
 • De ogen zijn 1 meter.
 • Zijn neus is een halve meter.
 • De oren zijn weliswaar 2,5 meter.
 • Het beeld weegt 500 ton.

Ons bezoek aan deze tempel heeft ontzettend veel indruk achter gelaten en ook inspiratie. Een geloof zoals het boeddhisme is voor ons geheel anders en roept veel nieuwsgierige vragen op. Zo ook de vraag; waar plaats je een Boeddha beeld? Moet Boeddha een bepaalde kant opkijken? Mag een Boeddha in elke ruimte staan?

Boeddha beeld in Nederland

We kunnen ze overal kopen, boeddha beelden. Elke woonwinkel verkoopt ze in alle kleuren en maten maar weten wij ook waar ze voor staan? We vinden ze vaak mooi als decoratie, exotisch of het was een cadeau maar wat betekend het eigenlijk als we een Boeddha in ons huis plaatsen?

Boeddha-in-je-huis

Boeddha-in-je-huis-1

Waar staat een Boeddha beeld voor?

Een boeddha beeld staat voor hoop, vrede en harmonie voor elke bewoner in het huis. Er zijn vele verschillende Boeddha beelden omdat het Boeddhisme in vele landen en regio’s voorkomt. Alle boeddha’s hebben overeenkomsten uit het Indiase origine. Boeddha’s kunnen verschillende houdingen en gebaren hebben; dit noemt men Mudras. In Thailand en in Maleisië heb ik zelfs een liggende Boeddha gezien van tientallen meters.

Lachende-Boeddha

Een Boeddha beeld kopen

Voordat je Boeddha daadwerkelijk koopt, zou je kunnen proberen uit te zoeken waar de Boeddha vandaan komt, of het een authentieke Boeddha is, of je er een certificaat bij zal krijgen en wat de Boeddha precies betekend. Wat betekenen zijn gebaren en houdingen nou eigenlijk?

Als je graag een Boeddha beeld wil kopen, hou dan rekening met de volgende richtlijnen;

 • Geadviseerd wordt om als eerste een lachende Boeddha te kopen. Een lachende Boeddha staat bekend als de Rijkdom Boeddha en de Geluks Boeddha. Dus waarom zou je zo eentje niet eerst eens proberen?
 • Des te groter, des te beter. Men gelooft dat hoe groter de Boeddha is, hoe meer energie het zal geven.
 • Ga op zoek naar symbolen rondom de Boeddha. De lachende Boeddha bijvoorbeeld, kan een pot goud of een zak met schatten bij zich hebben. De lachende boeddha is te herkennen aan zijn lachende gezicht natuurlijk maar ook aan zijn bolle buik en aan zijn symbolen zoals een pot met goud of een zak met schatten.

Waar plaats je een Boeddha beeld?

Naast dat een boeddha beeld hoop, vrede en harmonie brengt, gelooft men ook dat een Boeddha kalmte en energie kan brengen. Als je bijvoorbeeld een druk en hectisch leven hebt zou het kunnen helpen om een balans in je levensstijl te kunnen brengen.

Maar om een Boeddha volledig zijn werk te kunnen laten doen, moet het beeld wel op de goeie plek staan. Waar plaats je een boeddha beeld wordt beantwoordt met de volgende punten en/of richtlijnen;

 • Ten eerste is het belangrijk wat voor een soort Boeddha het is. De meest gewilde en populairste Boeddha is de lachende Boeddha. Deze staat het liefst gedraaid naar de deur. Andere plekken zouden kunnen zijn; op een koffietafeltje of bijzet tafeltje dat diagonaal staat gepositioneerd ten opzichte van de deur. Plaats het beeld met het gezicht naar de deur.
 • Plaats een Boeddha nooit op de grond of op plekken die lager zijn dan je voeten. Dit is een teken van disrespect.
 • Feng Shui adviseren om een Boeddha boven oog hoogte te plaatsen. Dit heb ik zelf veel gezien in Cambodja en Thailand. Het is een plek van respect.
 • Studenten kunnen een Boeddha beeld op hun, opgeruimd en schoon, bureau plaatsen. Men gelooft dat de Boeddha zal assisteren in het bereiken van doelen.

Mediterende-Boeddha

 • Plaats een Boeddha nooit waar het ongepaste dingen kan zien of in de buurt van vieze geurtjes zoals in een keuken, badkamer of toilet.
 • Een Boeddha vindt het niet heel fijn om naast apparatuur te staan. De geluiden van deze apparaten verstoort het energie veld van de Boeddha.
 • Een tuin wordt altijd gezien als een mooie plek voor een Boeddha. Zeker als je een meditatie boeddha hebt. Deze boeddha bevindt zich in een zit positie met beide handen over elkaar geplaatst; de linker over de rechter.

Boeddha-in-de-tuin

Dus waar plaats je boeddha beeld? Als je deze richtlijnen volgt dan zou de Boeddha zijn positieve energie aan jou en aan je huisje moeten geven. Voordat ik op reis ging, had ik geen flauw idee wat een Boeddha in je huis zou kunnen betekenen. Ik vind het altijd wel leuk om de gedachtes en ideeën achter een object te weten te komen.

Heel veel succes met het vinden van een mooie en gepaste Boeddha voor jou huis!

Groetjes uit Perth en tot de volgende keer!