Project Description

Het is je vast niet ontgaan dat beton he-le-maal hot is momenteel. Het is een spannend materiaal dat zeker in stoere interieurs niet misstaat. Ook kun je een minimalistisch interieur met betonnen interieur items een stoer randje geven. Je hoeft echt geen industrieel huis te hebben om met beton aan de slag te kunnen!

Beton hoef je niet enkel tot accessoires te behouden, vonden wij. Je kunt geïnspireerd op beton namelijk ook hele vette verfprojecten doen! Daarom creëerden wij een betonlook muur. Er is echt geen dure verf benodigd om dit spannende resultaat te bewerkstelligen. Wel heb je wat lef en geduld nodig, want het resultaat ontstaat na enkele lagen verf.

Omdat je bij het aanbrengen van de laatste laag snel moet werken, raden we aan dit project met z’n tweeën te doen.

Benodigdheden:

 • Ammoniak
 • Muurverfroller
 • Kleine roller voor de randjes
 • Kwast voor verf op waterbasis (ook voor de randjes)
 • Zachte blokkwast
 • Katoenen doek
 • Ladder
 • Tape
 • Folie
 • Lichte kleur (grijze) verf (voor de basislaag. Wij gebruikten Histor Velvet Touch Wals – eigenlijk een soort lichtgroen, want dat paste beter in ons interieur)
 • Donkerdere kleur grijze verf (voor de toplaag. Wij gebruikten Histor Velvet Touch Potlood)

Werkwijze:

Stap 1: Maak een testje

Allereerst is het verstandig een testje aan te maken op een veilige plek, bijvoorbeeld een gipsplaat. Zo kun je oefenen met de techniek en het gewenste effect. Dat laatste is namelijk een kwestie van smaak en dus per persoon verschillend. Je kunt gaan voor grove streken of vloeiende overgangen, veel licht/donker constrasten of juist een minimaal kleureffect. Wij kozen voor een zichtbaar effect, maar wel vloeiende overgangen. De tutorial is dus hierop gebaseerd, maar voel je vrij om te experimenteren met je eigen stijl.

Stap 2: Bereid het verven voor

Natuurlijk kun je niet verven zonder enkele noodzakelijke voorbereidingen: afplakken, mengen, je spullen klaarleggen. Zorg dat dit allemaal geregeld is voor je aan de slag gaat, anders sta je straks de vloer op stopcontacten te schrobben en dat is nergens voor nodig.

Stap 3: Breng de eerste laag verf aan (basis)

Je gaat werken in lagen. Eerst verf je een onderlaag in de lichte kleur, zodat je straks als je klaar bent geen witte plekken door je verfwerk ziet. Grijs steekt namelijk ontzettend af tegen wit en helpt niet mee om een uitgebalanceerd resultaat te creëren.

Als je al eerder geverfd hebt, weet je hoe dit werkt: met een grote roller schilder je de grote stukken (lekker makkelijk) en met een kleine roller en een kwast werk je de randjes netjes af.

Heb je de hele muur in de basisverf staan, dan laat je deze drogen tot hij overschilderbaar is (meestal na zo’n 4 uur. Check de gebruiksaanwijzing op je verfblik).

Stap 4: Breng de tweede laag verf aan (toplaag)

Zodra je basislaag overschilderbaar is, kun je met de toplaag beginnen. Dit is de donkergrijze kleur verf. Hierbij geldt een belangrijke regel:

Er zijn geen regels!

Lastig hè? Maar geloof ons, als je durft te experimenteren, komt het helemaal goed. Toch is het daarom zo belangrijk dat je stap 1 – het maken van een testje – niet overslaat.

Hier een basishandleiding:

 1. Bedek een vlak van 1m2 (niet groter!) met de lichte verf die je ook als basis hebt gebruikt (dit kan gewoon met een roller);
 2. Pak de katoenen doek en doop deze in de donkere verf;
 3. Smeer de donkere verf op verschillende plekken op je 1m2-vlak. Zorg dat de lichte verf nog nat is wanneer je dit doet, dit is essentieel voor een mooi resultaat! De kleuren moeten namelijk kunnen mengen. Je kunt de donkere verf in verschillende (willekeurige) diktes aanbrengen, dus op sommige plekken wat dikker dan op andere;
 4. Smeer de donkere verf vanuit de plekken die je hebt gemaakt met de doek wat lichter uit op de plaatsen die je niet met donkere verf had bedekt, zodat het hele 1m2-vlak in ieder geval een dun laagje donkere verf heeft. Omdat sommige plekken wat dikker zijn opgezet dan andere, krijg je een muur met verschillende tinten grijs;
 5. Smeer nu de donkere verf in een halve cirkelbeweging grof uit met een droge blokkwast. Hiermee kun je de contrasten tussen de grijstinten vervagen en ontstaat er een wolkachtige overgang. Hoe langer je streken blijft maken, hoe meer de tinten in elkaar overlopen. Probeer ervoor te zorgen dat je de kwastaanzet zo min mogelijk ziet.

Als je deze stappen hebt doorlopen, kun je verder met de volgende 1m2 volgende de 5 stappen hierboven. Zo zie je, het is behoorlijk wat werk – maar het resultaat is echt dubbel en dwars de moeite waard!

Stap 5: Laat de verf drogen

Als je de hele muur hebt gedaan, ben je klaar. Laat de verf drogen en geniet van het resultaat!

Tot slot: mocht er iets mis zijn gegaan tijdens de eerste poging, niet getreurd, je kunt de muur natuurlijk altijd opnieuw witten en het eventueel nog een keer proberen.

Belangrijk!

Breng eerst een onderlaag aan in een lichte (grijze) kleur; Werk bij het aanbrengen van de toplaag (donkere kleur) altijd in blokken van 1m2.

Belangrijk!

Werk bij het aanbrengen van de toplaag (donkere kleur) altijd in blokken van 1m2.

Belangrijk!

Breng op de 1m2 eerst een laag lichte verf aan en daarna pas de donkere verf. Zorg dat je dit doet terwijl de lichte verf nog nat is. Als deze droog is, kun je geen mooie effecten meer creëren!

betonlook-muur-DIY tutorial

betonlook muur verven 3

betonlook muur verven 2

betonlook muur verven 4