Project Description

Van Histor kregen we een blanco kastje naar de hand van Piet Hein Eek. We maakten een drietal ontwerpen en uiteindelijk beslisten jullie, onze trouwe lezers, welk ontwerp zou worden uitgewerkt. Het was nog even heel erg spannend, want we hadden een gelijkstand. In de knock-out ronde werd de strijd uiteindelijk beslist: Faux Vintage zou het worden. Nu, enkele verflagen later, presenteren wij jullie het resultaat. Met natuurlijk de nadruk op hoe je dit resultaat zélf kunt behalen. Lees hier het proces en maak je eigen Faux Vintage kastje, in slechts 10 stappen.

Benodigdheden:

1 x grondverf (wit)
3 x Histor Acryl zijdeglans lak op waterbasis. Kleuren Loom, Sherazade, Purper
1 x roerhoutje
1 x verfkwastje
1 x roller (voor verf op waterbasis)
1 x verfbakje voor roller
1 x schuurpapier grof (voor onbehandeld hout)
1 x schuurpapier fijn (voor het schuren van binnenverf op waterbasis)
1 x stofdoek (die niet pluist!)

Werkwijze:

1. Voorbereiden

Zet alle benodigdheden klaar.

2. Grondverf aanbrengen (wit)

Schuur het onbewerkte kastje met grof schuurpapier voor betere hechting van de verf. Wij gebruikten hiervoor schuurpapier voor onbehandeld hout.

Breng nu een laag witte grondverf aan. Dit doe je zo, dat het gehele kastje (boven-, onder-, zij- en binnenkant) een nette grondlaag heeft. Gebruik voor het mooiste resultaat een roller. Op moeilijk te bereiken plekken kun je een kwastje gebruiken. Omdat wij gaan voor de echte vintage look, hebben wij er bewust voor gekozen om de schroeven níet af te plakken en gewoon mee te verven.

3. Eerste laklaag aanbrengen (Histor Loom)

Wanneer de grondlaag overschilderbaar is (in het geval van Histor grondverf is dit na 5 uur), schuur je het kastje licht op. Wij gebruikten hiervoor schuurpapier voor het schuren van binnenverf op waterbasis. Dit zorgt ervoor dat de volgende laag verf goed pakt.

Nu is het tijd voor de eerste laag lakverf. Wij gebruikten Histor Acryl zijdeglans lak op waterbasis, in de kleur Loom. Verf wederom het gehele kastje met roller en kwast voor de moeilijk bereikbare plekken.

4. Tweede laklaag aanbrengen (Histor Sherazade)

Laat de eerste laklaag drogen tot deze overschilderbaar is. In ons geval is dat na 5 uur. Vervolgens herhaal je stap 4, maar dan met de tweede laag lakverf. Wij gebruikten hiervoor Histor Acryl zijdeglans lak op waterbasis, in de kleur Sherazade. Verf wederom het gehele kastje met roller en kwast voor de moeilijk bereikbare plekken idem aan stap 5).

5. Schuren

Laat de Sherazade lak drogen. Zorg dat deze goed droog is, zodat deze niet gaat mengen met de volgende laag lakverf. Bij voorkeur wacht je 24 uur tot je aan de volgende laag begint. Let op: dit is dus meer dan de gemiddelde tijd die een verf nodig heeft voor deze overschilderbaar is!

Schuur nu met fijn schuurpapier (hetzelfde als bij de punten 4 en 6) alle randen van het kastje op, tot je de eerste laklaag ziet verschijnen. Dit geeft het kastje straks een extra vintage karakter. Schuur verder idem aan de punten 4 en 6 het kastje licht op, zodat je klaar bent voor de volgende laag verf.

6. Derde laklaag aanbrengen (Histor Purper)

Neem een kwast en dep deze lichtjes in je volgende verf. Wij gebruikten hiervoor Histor Acryl zijdeglans lak op waterbasis, in de kleur Purper.

Nu is het belangrijk dat je het kastje in delen gaat bewerken met de laatste verflaag. Doe je een te groot oppervlak in een keer, dan wordt het resultaat niet mooi! Het makkelijkst is om steeds te werken op een vlak (dus: voorkant, zijkant, achterkant, deurtje etc.).

Neem de droge doek en leg deze klaar zodat je er snel bij kunt. Je moet de verf met de doek kunnen bewerken voordat deze opdroogt.

Tamponeer (kloppen met de kwast) de verf met de kwast over het gehele oppervlak dat je hebt uitgekozen. Vervolgens pak je de doek en wrijf je de verf over het gehele oppervlak uit. Je kunt meteen zien dat je het gewenste effect hebt bereikt!

Doe dit met alle oppervlakken van het kastje, behalve de binnenkant. Aan de binnenkant doe je enkel de randjes die in het zicht zijn, zodat deze mooi uitvloeien in het geheel.

7. Randen licht opschuren

Als je kastje weer droog is, schuur je voor de echt versleten look alle randen van het kastje weer licht op, zodat je de eerste witte laag weer terug ziet komen.

Klaar is je Faux Vintage kastje!

Mocht je nog plekken willen bewerken zodat deze donkerder worden, wacht dan weer tot deze overschilderbaar is. Vervolgens herhaal je het tamponeer- en wrijfproces.

Let op: Gebruik altijd lakverf op waterbasis. Anders krijg je de verf met geen mogelijkheid van je vingers af!

diy tutorial_faux vintage kastje

diy faux vintage kastje