Project Description

In het kader van de Zalando DIY-challenge maakten we een DIY kimono uit een zwart shirt. De uitdaging was om een door Zalando geselecteerd basic shirt zo creatief mogelijk om te toveren in je eigen ontwerp. Vind je dat ons dat gelukt is? Hieronder delen we de werkwijze met je, zodat je deze kimono ook zelf kunt maken.

Let op: je hebt hier een sterke naaimachine voor nodig die zijn hand niet omdraait voor het naaien van dikke stof. Vergeet niet een leernaald te gebruiken!

De moeilijkheidsgraad van deze Tweak: gevorderden.

Benodigdheden:

  • Zwart t-shirt
  • Dun ‘leer’ (nappa)
  • Zwart garen
  • Leernaald voor de naaimachine
  • Krijtje
  • Lijm

1. Zwart shirt

Neem een simpel zwart shirt dat valt tot op ongeveer je heup.

2. Midden bepalen

Meet het midden van het shirt en teken af met een krijtje.

3. Midden knippen

Knip het shirt in het midden door, langs de krijtlijn.

4. Stroken voor achterzijde knippen

Knip 3 stroken voor de onderzijde van het shirt:

–       1 strook voor de achterzijde

–       2 stroken voor de zijkant

Het is belangrijk dat je de breedte van de stroken x2 doet, zodat je hem later dubbel op kunt stikken. Zo krijg je een mooie binnenkant. Wij wilden stroken van 20 cm opnaaien. Dus knipten we stroken van 40 cm breed.

(je kan de lengte van de stroken bepalen door te meten tot aan de stiklijnen op het shirt. In ons geval was dit 60 cm lang voor de achterzijde, en 25 cm voor beide flappen aan de voorzijde. Dit kan natuurlijk per shirt verschillen).

5. Stroken voor biezen knippen

Knip 2 stroken voor de afwerking van de kniprand (voor het gemak noemen wij deze stroken ‘biezen’). De lengte bepaal je door de lengte van de kniprand te meten. Neem ongeveer stroken van 6 cm breed, zodat je straks een omslag van 3 cm krijgt.

6. Stroken voor onderkant afwerken

Werk de aanzetstroken voor de onderkant netjes af. Dit doe je als volgt: (1) vouw de stroken binnenstebuiten dubbel, (2) stik de zijnaden op elkaar, (3) vouw binnenstebuiten zodat een nette, scherpe hoek ontstaat, (4) plak de strook met lijm dicht en (5) stik de randen netjes over.

7. Stroken voor onderzijde bevestigen

Zet de afgewerkte stroken ‘leer’ aan de onderkant aan. Dit doe je door (1) het leer op de ondernaad van het shirt te leggen, (2) op te spelden en (3) te stikken. Als je dit met alle stroken doet, zie je dat 2 mooi afgewerkte splits ontstaan.

8. Biezen opzetten

Zet net de biezen op om de kniprand op het shirt weg te werken. Dit doe je als volgt: (1) plaats het leer op de helft van het shirt (2) plak vast, (3) vouw om en (4) speld vast.

9. Biezen rondom opstikken

Spel nu de biezen rondom netjes langs de randen op.

10. Draadjes knippen

Werk als laatste de kimono af door alle draadjes te knopen en af te knippen.

In grafische voorstelling:

DIY_kimono-tutorial

diy-kimono-tweak-1-900

diy-kimono-900

diy-kimono-tweak-3-900