Project Description

Zelf lampjes maken is eigenlijk super eenvoudig. Koop een losse fitting, een snoer, een stopcontact en monteer ze aan elkaar. Draai een lampje naar keuze in de fitting, plug deze in het stopcontact en… voilĂ , er was licht. Je kunt je lampje opleuken met een mooi armatuur, bijvoorbeeld een glazen pot, stolp of flessenhoofd. Dat laatste deden wij voor deze DIY tutorial.

Wil je ook een DIY lampje van sapfles maken? Hieronder kun je precies lezen hoe je dat doet.

Moeilijkheidsgraad van dit project: medium.

Benodigdheden:

  • Strijkijzerkoord (zo lang als je wilt, wij hadden 2 meter voor 1 lampje)
  • Tape
  • Stanleymes of striptang
  • Kleine schroevendraaier of spanningszoeker
  • Trekontlaster
  • Fitting
  • Gesneden glazen sapflessen. (voor een tutorial glassnijden, klik hier)

Werkwijze:

1. Elementen voorbereiden

Leg al je benodigdheden klaar.

2. Trekontlaster bevestigen

Draai het schroefje in de trekontlaster los en schuif de ontlaster over het koord.

3. Fitting bevestigen

Strip het uiteinde van het koord zo’n 2 cm zodat de elektriciteitsdraden zichtbaar zijn. Ook die draden strip je, tot het koper blootlicht. Let er op dat je de draden niet beschadigd, anders zal je lamp straks niet werken. Vervolgens kun je de fitting bevestigen. Schuif het bovendeel over het koord en bevestig deze aan de trekontlaster. Draai de schroefjes van het contactplaatje los (pas op, raak ze niet kwijt!), duw de koperen draadjes van de elektra erin en draai de schroefjes weer vast. Wees er zeker van dat de schroefjes het koper raken, anders zal je lamp straks niet werken.

4. Glazen kap vastzetten

Schuif nu de glazen kap over het snoer tot hij bij de bovenkant van de fitting is. Pak het onderste deel van de fitting en schuif deze over het koord tot je hem kan dichtdraaien op de bovenkant van de fitting. Zo klem je de glazen kap tussen de twee delen van de fitting vast. Je lampdeel is nu klaar.

5. Stekker bevestigen

Vervolgens is het tijd voor het bevestigen van de stekker. Deze komt uiteraard aan het andere einde van het snoer. Maak het stopcontact openen en draai de nodige schroefjes los (pas op, raak ze niet kwijt!). Strip het snoer zoals je ook de andere kant van het snoer hebt gestipt bij stap 3. Bevestig nu het snoer aan het stopcontact, door de koperen uiteinden van de elektra onder de schroefjes te schuiven en deze vast te draaien. Wees er zeker van dat de schroefjes het koper raken, anders zal je stekker niet werken. Maak de stekker weer dicht.

Nu is je armatuur klaar. Draai er een lampje naar wens in, hang hem op en je kunt er jaren plezier van hebben!

Waarschuwing:

Zorg ervoor dat je voordat je de lamp aan een elektriciteitspunt gaat bevestigen de stroom eraf haalt!

DIY tutorial_lampje van glazen sapfles