Project Description

Wist je dat je heel gemakkelijk zelf glas kunt snijden? Zo kun je geweldige creaties maken uit oude sap- of wijnflessen. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte lampjes, kaarsenhouders, zelfbewaterende potjes en nog veel meer. Maar hoe doe je dat nou, glas snijden? Dat leggen we hier uit.

Benodigdheden:

  • Glazen sap- of wijnflessen
  • Glassnijder
  • Schuursponsje
  • Stickerverwijderaar
  • Kaarsje
  • IJsblokjes in een emmer water (ijswater)
  • Schuurpapier

 

Werkwijze

1. Flessen schoonmaken

Verwijder de etiketten  van de flessen. Als je de flessen eerste een tijdje in warm water legt, gaat dit een stuk makkelijker. Je kunt voor het gemak een schuursponsje gebruiken en eventueel wat stickerverwijderaar voor de lastige plekjes.

2. Inkerving maken

Draai een fles langs de glasnijder om een lichte inkerving te maken. Een oppervlakkige inkerving is al genoeg om straks het glas te laten breken. Het beste houd je de glassnijder in een hoek van 90 graden op de fles als je deze langzaam ronddraait. Zorg dat het begin en het einde van de inkerving precies op elkaar aansluiten. Zo krijg je straks geen scherpe randjes.

3. Warm maken

Draai de fles met de inkerving een paar keer rond boven een kaarsje. Stop wanneer de fles rond de inkerving warm aanvoelt. Let op, warm is genoeg! Ga dus niet voor heet, want dat bezorgt geen mooi resultaat.

4. Koelen

Dompel de fles zodra deze warm is onder in het ijswater. De fles breekt nu vanzelf, precies op de plek van inkerving. Zo heb je 2 losse flesdelen.

5. Schuren

Schuur met het schuurpapier de snijrandjes glad, zodat er mogelijke scherpe randjes volledig uitsluit.

Je zult versteld staan van het resultaat!

Let op:

Draag bij het werken met glas altijd een veiligheidsbril en handschoenen!

diy tutorial - glas snijden